Når man går inn døren til Bergheim gård, får man bekreftet det man allerede følte da man kom kjørende oppover grusveien til huset.
Her bor det to som legger hele sitt hjerte i at huset skal få sin sjel og stolthet tilbake. Man kjenner på den gode følelsen av å se resultater etter mange timer med hard jobb.

– Man må jo inngå kompromisser hele tiden når man går i gang med et slikt prosjekt, sier Rønning og ser bort på mannen.
– Ja, jeg er kanskje litt mer realistisk, mens Heidi har ønsket å bevare alt det opprinnelige, nikker han.
Da paret tok over det en gang så ærverdige huset i 2012, var det så falleferdig at det nesten raste sammen.
Det var store vannskader og en bærevegg var fjernet. Vedlikehold var det ikke utført der på mange år.
– Det var kanskje et snev av galskap å kjøpe noe så tidkrevende, men vi fikk begge en stor trang til å redde dette huset, sier Heidi.
– Vi så med engang hvor flott dette huset hadde vært i sin tid og vi startet med å gå en runde hos naboene for å samle inn gamle bilder. Dette ga oss en god rettledning i jobben videre, smiler de.
Toppbloggeren åpnet hjemmet sitt: Her er bloggkjendisens nye hjem
Lange røtter
Storgården, som man kan se fra kjøkkenvinduet på Bergheim har visstnok røtter helt tilbake til vikingtiden.
I 1912 skilte bonden på gården ut en tomt til sin bror, som bygde Bergheim.
Han hadde ingen barn, så det ble bondens datter som senere tok over huset og bodde der frem til 70-tallet.
I de senere år har det vært flere eiere innom og det har bekymret naboene at huset ikke er blitt tatt vare på.
– Da vi tok over måtte vi først gå grundig gjennom hele huset for å sjekke hvor mye skader det var og hva vi kunne beholde, sier Edvardsen.
– Det var en stor jobb å rive seg inn til skjelettet på huset og sommeren 2013 flyttet vi inn for å være her mest mulig.
Bygde hytta over sprekken i landskapet: På en bratt og ulendt tomt på svabergene knytter hytta de ulike nivåene sammen via en klatrende Z-form
Parets tips til andre som skal renovere et gammelt hus
- Vær realistisk.
- Ha pågangsmot og interesse.
- Bruk tid, utforsk muligheter og ikke konkludere for raskt.
- Tenk over drøft flere løsninger.
- Vær tro mot husets sjel.
- Ha tålmodighet.
- Ta bilder og dokumenter.
- Ta pauser.
Man kan bare glemme å ha noe fritid ved siden av et så stort prosjekt, forklarer paret. Det må være den store drømmen til begge, ellers blir det lett problemer, kan de bekrefte.
Paret har gått mange runder for å bli enige om hvordan de skal gjøre ting.
Hva man drømmer om og hva som fungerer i praksis er ikke alltid forenlig.
Det dukker alltid opp noe uforutsett som gjør at man må hive seg rundt og finne på noe lurt.
Å finne riktig isolasjon til huset skulle by på en stor utfordring. Moderne isolasjon ville ødelegge den originale tømmerkassen og de måtte bruke noe som heter Hunton Flex som er et trefiberprodukt.
Det var ikke så enkelt å få tak i og det er ikke alle håndverkere som sitter inne med all kunnskapen som skal til for å bevare gamle trehus.
– Vi har lest mange bøker og snakket med naboer for å få dette mest mulig riktig, sier paret.
– Skulle vi ta på oss dette, så skulle vi gjøre det grundig og riktig også. Enkle løsninger får man ofte svi for i etterkant, ler Edvardsen.
For å kunne bo der måtte de få opp en provisorisk do inne, og en midlertidig dusj ute på låven.
I og med at en bærevegg var blitt fjernet hadde huset seget flere cm, og måtte jekkes opp igjen. De støpte ny krone på muren og satt opp nye bærevegger.
Bad og kjøkken er blitt flyttet og krevde fullstendig omlegging av rørsystemer.
Så det var nok av grovarbeid før de kunne sette i gang med den mer morsomme delen av oppussingen.
– Det som nok har vært mest gøy var å finne de flotte, uhøvlede tømmerveggene innerst og den originale panelet, smiler Rønning.
– Vi ble helt overivrige da vi fant den første tømmerveggen og rev litt rundt i alle rom for å se hva som var under. Sånne øyeblikk er som julaften i en tung prosess og ga oss ny giv til å fortsette og holde motet opp, kan de begge bekrefte.
Bygde hytta over sprekken i landskapet: På en bratt og ulendt tomt på svabergene knytter hytta de ulike nivåene sammen via en klatrende Z-form
Husets signatur
De rustikke, mørke tømmerveggene er blitt husets signatur og er blitt beholdt flere steder i huset. Sammen med mer lette materialer og farger gir de en fin kontrast og varme til rommene.
På kjøkkenet har tømmerveggene blitt malt i en nydelig blåfarge på den ene veggen og fått beholde sitt naturlige preg ved spiseplassen.
I stua er de malt hvite og harmonerer godt med tapet i gammel stil på en annen vegg.
Også på badet gir det liggende tømmeret personlighet til rommet, sammen med en hvit gammel kommode som de har felt ned vasken i.
– Badet kan jo ofte by på utfordringer i gamle hus. Man vil beholde den gamle stilen, samtidig som det skal være funksjonelt og etter dagens standarder, sier Rønning og legger til:
– Selv om jeg gjerne vil at alt skal være slik det var før i tiden, må jeg si det er deilig med et stort dusjrom. Det var ikke like stas å dusje ute på låven i lengden.
Norsk hytte vekker internasjonal oppsikt: Hytta er en av over 100 norske prosjekter som skal vises frem
En evig samler
Helt fra hun var liten jente har Heidi hatt stor interesse for gamle møbler og pynt.
Hun har samlet på det som andre har kastet og hadde til slutt et lite lager under sengen sin på jenterommet.
Så at hun en dag skulle få fylle et gammelt hus med disse skattene lå jo i kortene.
– Vi kjører langt når vi finner noe vi liker. Der er vi like. Vi elsker antikviteter og vet akkurat hva vi skal ha for at det skal passe til huset. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Det kan jo lett bli litt museumspreg om man omgir seg med for mye gammelt, men vi synes at vi har fått til en fin balanse.
Når man kommer inn på Bergheim i dag føles det som tiden har stoppet opp her på gården og at alt står slik det sto i 1912.
Lite aner man om alt blodslitet som er lagt ned her, når man får en kaffe servert ved kjøkkenbordet og bare føler roen sige inn. Katten Sofia smyger seg rundt bena våre i håp om å få seg en godbit. Vi setter oss godt tilbake, nyter stillheten og kan kjenne et takknemlighetens sukk suse i veggene. Bergheim gård har fått sin stolthet tilbake.
Romjulssuppe
Etter mye fet mat i julen, kan det være godt med med en suppe med mye grønnsaker. Du kan putte oppi det du har av rester i kjøleskapet.
Til 4 personer:
2 gulrøtter 1 lite blomkålhode 75 g. rotselleri 2 purrer 12 dl vann 2 grønnsaksbuljongterninger 100 g sukkererter 4 ss hvetemel 4 dl melk 1 ts salt 1 krm pepper 1 dl hakket persille til servering.
Skrell og skjær alle grønnsakene, utenom sukkerertene, i små biter. Kok dem i vannet sammen med buljongterningene under lokk til grønnsakene er knapt møre. Bland inn sukkerertene. Visp hvetemelet sammen med 2 dl av melken og rør det inn i suppen. La suppen koke et par min. Hell i resten av melken og smak til med salt og pepper. Strø persille over og server med godt brød til.
Innlegget Da de overtok var huset så falleferdig at det nesten raste sammen dukket først opp på Abito.